אוכל ביתי – הזיכרון הקולינרי של כולנו, גם במשלוחים.

המטבח המרוקאי

טוב, בלי שום צל ספק, אחד המטבחים המזוהים ביותר עם הצלחת הישראלית, שהמנות שלו הן אלו שכולנו אכלנו לפחות פעם אחת בחיים שלנו, בין אם זה המבחר הענק של הסלטים ועד מנת הקוסקוס המפורסמת. הגיוון הוא רב מאד ולא סתם. הסיבות לגיוון היא הקשרים הרבים של מרוקו עם העולם החיצון לאורך מאות שנים וכן בזכות מיקומה הגיאוגרפי של מרוקו בין היבשות ונתיבי הסחר. בין המנות המפורסמות של המטבח אפשר למצוא מגוון תבשילי טלה/כבש, קוסקוס כמובן, קציצות דג ועשרות סלטים חריפים. התבלינים הנפוצים והמורגשים במטבח זה הם הכורכום, כמון וכמובן התערובת שמכניסה את הטעם הייחודי לכל מנה, הראס אל חנות. הקינוחים המוגשים במטבח המרוקאי מוכרים לנו בעיקר בזכות המימונה. בדר"כ מדובר בבצקים, אפויים או מטוגנים בשמן עמוק כמו השבקייה, המופלטה ועוגיות בטעמים שונים, מרוחים בדבש וגרגירי שומשום. קוסקוס מרוקאי

המטבח הטריפוליטאי

ממשיכים עם צפון אפריקה, והפעם קצת מזרחה אל לוב. אנחנו כמובן נתמקד בעיר הבירה טריפולי, שעל שמה קרוי מטבח זה, ובעליית היהודים משם, התווספו לנו מנות חובה למטבח שקיימות כמעט בכל תפריט היום. הבולטות במנות הינן החריימה (דג שמן יחסית מבושל ברוטב עגבנות חריף),מפרום (קציצות מיוחדות ומתובלנות היטב עטופות בתפו"א בדרך כלל) , השקשוקה (צריך להרחיב?) וסלט המטבוחה , שמעטים מאד אינם מכירים מנות אלו. מנות אלו מככבות בהמון מסעדות שונות, בין אם זה בתי קפה או מסעדות גורמה, לכל אחד יש את הגישה שלו למנות אלו שכבר הפכו לשם דבר בכל ארוחה. שקשוקה טריפוליטאית

המטבח האשכנזי

הרחק הרחק צפונה מהמטבח הקודם, אנו מגיעים למטבח האשכנזי (היהודי) ששונה כמעט בכל פרמטר משני המטבחים הקודמים. מטבח זה, שמאכליו מככבים כמושא ללעג או לתיאור מנות לא טעימות במיוחד, בדומה למטבח הטריפוליטאי, הכניס לפנתיאון המנות המוכרות והמבוססות בישראל כמה מהתותחים הכבדים ביותר שאנחנו צורכים באופן טבעי, חלקנו אפילו מדי יום. אז כל מי שתהה מאיפה מגיע מרק העוף, פירה, שניצל, סלט ביצים וסלטי מיונז שונים, כבד קצוץ ורוגלעך, עכשיו אתם יודעים. מאכלים אלו שהגיעו מארצות אירופה השונות, המזרחיות והמערביות, מביאים עמם את חומרי הגלם, הבישול והמאפיינים התרבותיים המקומיים של כל ארץ. לצידם קיימים המאכלים היותר ייחודיים למטבח זה, מן המפורסמים הן הגפילטע פיש (פילה קרפיון טחון ללא העצמות, מוגש עם ציר דגים), רגל קרושה (ה-בוואריה של הפולנים, מעדן למביני עניין, רגל עגל מבושלת כל הלילה עם תוספת נכבדת של שום), וורניקס (בצק ממולא תפו"א מטוגן / מבושל), לביבות וחלקי פנים ממולאים. אז לפני שאתם מחמיצים פנים, תזמינו משלוח מהמטבח האשכנזי, שביחד עם השניים שלפניו כבר הפך להיות חלק מהתרבות והצבע הישראלי, ולא תצטערו. המטבח האשכנזי

המטבח הבלקני

המטבח הבלקני, שמורכב ממטבחי מדינות אלבניה, בולגריה, מקדוניה ונוספים מאזור זה של העולם,  הביא לנו את מה שהפך להיות חלק בלתי נפרד מכל אירוע חברתי קטן כגדול – הבורקס. מטבח זה ידוע גם ביוגורטים המיוחדים, בגבינה הבולגרית שנהיתה מרכיב בלתי נפרד מכל ארוחת בוקר ומרבית הסלטים אותם אנו אוכלים. המטבח הבלקני השפיע מאד על הבישול הירושלמי והטברייני בארץ, וכן מקבל את אופיו גם מתקופה ארוכה של שלטון עות'מני  ששלט בארצות אלו. במשלוחים ניתן למצוא בעיקר את הבורקסים ומי שבאמת מחפש מנת בורק (כך זה נקרא במקור) אמיתית, שיחפש איזה מסעדה בולגרית בסביבה. בורקס בולגרי

המטבח הטורקי

ממשיכים מזרחה ומתקדמים בחזרה לכיוון הארץ, ונעצור בטורקיה. טורקיה שנקראה האימפריה העות'מנית בעברה, שלטה על כל המזרח התיכון בעברה וההשפעות שלה ניכרות עד היום. בתחום האוכל, ישנם מאכלים ומשקה שכבר הפכו למשהו מובנה בישראליות, לסמל ואייקון במדינה. אנחנו כמובן מדברים על השווארמה והקפה הטורקי. על השווארמה אין יותר מדי מה להרחיב כי מעטים מאד לא טעמו ממנה וכמעט שאין מישהו שלא מכיר את שם המנה הזו, אבל רק בשביל לסבר את האוזן, מדובר בנתחי בשר נעוצים בשכבות על גבי שיפוד מתכת ארוך, כאשר בראש השיפוד נהוג להוסיף כמה נתחי  שומן מן החי, כדי שבמהלך הצלייה יוספו טעם לבשר וימנעו ממנו מלהתייבש. בנוסף לשווארמה, קיימים גם הבורקס והסלט הטורקיים, שזהים מאד למאכלים נוספים בשמות אחרים, כמו המטבוחה או ה-"לוטניצה" הבולגרית, המבוססים על פלפלים קלויים, עגבניות, שום ותבלון מקומי. הקינוחים המוכרים של מטבח זה הם קינוחים המתבססים על שערות הקדאיף, כמו הכנאפה ובקלאווה. מטבח זה ידעו בשילוב הטעמים שלו מאסיה, הבלקן וצפון אפריקה, כחלק מההיסטוריה והכיבוש של כל האוזר על ידי האימפריה העות'מנית. שווארמה טורקית

המטבח העיראקי

הלאה מזרחה מטורקיה, אל המדינה השכנה – עיראק. גם למטבח זה לא חסרים כוכבים קולינריים שונים, ביניהן מנות היסטריות כמו הסביח (חצילים מטוגנים עם ביצה, חומוס, טחינה, סלט וכמובן עמבה) והסמבוסק, לצד מנות מפוארות יותר כמו הקובה (כדורי סולת ממולאים בבשר), חביתת הירק העבה ואיך לא, העמבה. אז פעם הבאה שתתנו ביס מאיזה סביח טוב עם עמבה מעל או מרק קובה חמוסטה, תודו לחברכם העיראקיים על היציאה הזאת, מגיע להם. סביח עיראקי

המטבח הפרסי

עוד אחד מן המטבחים המפוארים שמככבים בישראל, בין היתר ידוע מטבח זה בשל עושרו ובריאותו, שכן הרבה מן המנות מורכבות מהמון ירקות טריים, עשבי תיבול וירק,  לצד שימוש ביוגורט ובשר בקר מנתחים מובחרים ללא שומנים בתבשילים השונים. בין המנות המפורסמות, תוכלו לטעום את ה"דולמה" (ירקות שונים כמו פלפל, בצל, קישוא ועוד, ממולאים באורז פרסי ובשר, ברוטב עשיר) מנת הדגל של המטבח הפרסי ה"חורשט סבזי" (תבשיל חמצמץ אשר רכיביו הם ירקות ירוקים טריים ומיובשים המתבשלים יחד עם בשר בקר ושעועית אדומה בבישול ארוך) וכמובן ה"גונדי" (קציצות ע"ב קמח חומוס ועוף). מעבר לכך, מרבים להשתמש בתבלין הכורכום (אנטי דלקתי) ונענע בבישול, כלך שאם אתם מחפשים ארוחה עשירה, בריאה ומזינה, חפשו את המסעדה הפרסית הקרובה אליכם ולא תצטערו. סבזי פרסי

המטבח התימני

אחרון חביב, סוגר לנו את הרשימה המצומצמת של הקולינריה הישראלית, המטבח שבאמת השפיע על רבים מאיתנו, על התרבות הישראלית ועל הרבה פיצריות שרצו להגדיל את התפריט שלהם. בין אם זה דרך הסלנג, לצידי הדרך או כמסורת יום שבת אדוקה, הז'רגון הקולינרי של מדינת ישראל תופס את כל אחד. המטבח התימני ידוע במאפים עשירי בצק וסחוג חריף שיחרוך לכם את הגרון. בין המאכלים היומיומיים ניתן למצוא את המלאווח, הסלוף והלחוח, שכולם בצקים דמויי לחם, למשל הסלוף שעשוי ממים, קמח, סולת ושמרים והוא דומה מאד ללאפה כאשר הוא נאפה על הטאבון. לעומתו, הלחוח הוא דומה מאד במרכיביו, רק שהוא נעשה במחבת בשכבת בצק דקה. כמובן שאי אפשר בלי החילבה ה"ידועה לשימצה", העשויה מגרעיני חילבה (גרגרנית יוונית למדקדקים) המשמשת כמטבל או ממרח. לצידם יש את מאכלי השבת שהמפורסם שבהם הוא הג'חנון, בצק עלים מגולגל העשוי מקמח, מרגרינה, מלח וסוכר. נאפה במשך זמן רב ונהוג לאכול אותו בבוקר הבת, יחד עם רסק עגבניות, ביצה קשה וסחוג. בנוסף יש את הג'עלה, שהיא ארוחת פיצוחים ופירות שנאכלת בדרך כלל לפני הארוחה העיקרית. למי שרוצה להטיב ולחקור את המטבח התימני שממש לא מסתכם במה שציינו פה, מוזמן לחפש את המסעדה התימנית הקרובה לביתו ולהזמין משלוח או לקפוץ לבקר. רעבים לא תצאו משם. תימני

Article Img

שינוי גודל גופנים
ניגודיות