המטבח האיטלקי למתחילים – כל מה שאתם צריכים לדעת על אוכל איטלקי

הקדמה

המטבח האיטלקי נחשב לאחד המטבחים המפורסמים והמשובחים בעולם. הרי כולנו גדלנו על פיצה ופסטה, וחלקנו עדיין ממשיכים לגדול על המנות האלה (ובמידות הבגדים), כי יש משהו במרקם, בתחושה ובשילוב הטעמים הכל כך בסיסי הזה, שגורם לנו לאכול ביס ועוד ביס ועוד ביס ורק לחכות לפעם הבאה שנטעם. אך זהו רק קצה הקרחון של מטבח עשיר ומפואר, עמוס בטעמים וחומרי גלם שונים שמרכיבים מנות שמפעילות עלינו את קסמיהן, וגורמות לנו להתאהב כל פעם מחדש ולחכות בציפייה עד הפעם הבאה שנאכל אוכל איטלקי. ואין זה מפליא בכלל, מכיוון שהמטבח האיטלקי הושפע בעיקר ממטבחים של העמים שחיו באיטליה, כמו הרומאים, ובהשפעות של המטבח הערבי, המטבח הסלאבי, המטבח היווני, המטבח הטורקי ואף המטבח העברי המסורתי. עוד בנוסף, המטבח האיטלקי הוא עונתי, וחומרי הגלם שמשתמשים בו להרכבת המנות משתנה בהתאם לעונות השנה. כל המאכלים שמוגשים באיטליה הם מאכלים דומים בסוגם, אך בדומה להודו, קיים שוני בטעמים ובהרכב המנה. בחלקה הצפוני של איטליה, מבשלים יותר בשר ורטבים שמרכיביהם שמנים יותר כגון שמנת ופרמזן, לעומת דרום איטליה, שהוא מטבח יותר חריף המבוסס על שמן, עגבניות ופירות ים.כאמור, כל מנה איטלקית טובה מקבלת שם מתגלגל על הלשון בנעימות ואוטומטית מקבלת את הצליל האיטלקי בכל פה שמבטא אותה, וכן פה השמות גם כן מבוססים על פשטות. כל מנה נקראת בדר"כ על שם המקום שממנו באה. למשל, פיצה נפוליטנה היא פיצה שעושים בנפולי, רוטב בולונז הוא רוטב שמקורו בבולוניה ונקניק מילאנזה הוא ממילאנו. בכלל, ניתן למצוא הרבה מאד שמות מנות הקשורים לתהליכים (למשל סוג בישול או הכנה) פעולות או תיאור שבזכותן זכתה המנה לשמה. או לחליפין, כמו שכולנו יודעים, שם שניתן על שמו של הוגה המנה, כמו רוטב שמנת אלפרדו על שמו של השף הרומאי אלפרדו די ללו, שהמציא אותה בראשיתה של המאה ה-20.האיטלקים מחלקים את הארוחה לשלוש מנות: מנה ראשונה, מנה עיקרית ומנה אחרונה. במאמר זה נביא לכם טעימה ממה האיטלקים אוהבים לאכול בכל מנה כדי שגם אתם תוכלו להזמין בפעם הבאה ולאכול כמו איטלקים אמיתיים אוכל איטלקי

המתאבנים

לפני שמתחילים עם המנה הראשונה, ראוי לתת מקום לפתיחים או כמו שאומרים באיטלקית, ה"אנטיפסטי" (תרגום מילולי: לפני הארוחה) או "מזטי". אמנם בישראל האנטיפסטי הפך להיות שם מקביל לירקות קלויים בתנור אך באיטליה הכוונה למגוון רחב מאד של מנות ומוצרי מזון ביניהם הפוקאצ'ות (מאפה מתובל בתוספת ירקות או בשר), הברוסקטות, הקרפצ'יו (חתיכות דקות של בשר או דג נאים). האנטיפסטי כמנה הוא בלתי נפרד ממתאבני המטבח האיטלקי והירקות הפופולריים ביותר לקלייה הם החציל, פלפלים אדומים, קישואים ובצל. מתאבנים איטלקיים

מנה ראשונה

המנה הראשונה (Primo) היא מנת פחמימות. בדר"כ מדובר בקערת פסטה מהבילה, ריזוטו או פיצה. גם מרק מינסטרונה, שהוא מרק סמיך ועשיר בירקות, מלווה בלחם שום נחשב למנה ראשונה. רובכם בוודאי תוהים איך מנות אלו נחשבות למנות ראשונות כאשר פה בארץ עולם שלם מסתובב רק סביב מנות אלו, אך אצל האיטלקים זוהי רק ההתחלה אוכל איטלקי - ראשונות

מנה עיקרית

המנה העיקרית, השניה (Secondo), מאופיינת במנה בשרית בליווי ירקות. לזניה עם בשר בקר טחון נחשבת למנה עיקרית משביעה ומספקת, אך בדר"כ נהוג לאכול תבשילים מבשר ארנב, חזה עוף בגריל, או צלי בקר או כפי שציינו בהקדמה, מנה מהמרכיב המקומי. לצד המנה נהוג להגיש סלט ירקות רענן או ירקות מבושלים כמו שעועית ירוקה, בטטות, תפו"א או פפרונטה (נזיד פלפלים מתקתק). אוכל איטלקי - שניות

מנה אחרונה

המנה האחרונה שהיא הקינוח, סוגרת את הארוחה עם טעם מתקתק, ובהחלט מפורסמת בין ההיצע הגדול של המנות המוצעות במטבח האיטלקי. בין המנות הידועות שהפכו לשם דבר, נמצא את הטירימיסו (בתרגום: הרם אותי), עוגת שלושת השכבות הידועה, פנקוטה שהיא גוש שמנת מבושלת בג'לטין בתוספת קרמל או רוטב פערות יער וכמובן הג'לטו, הגלידה האיטלקית שהיא קינוח מסורתי באיטליה, עשויה בדר"כ בעבודת יד, קטיפתית ועשירה בטעם. אוכל איטלקי - קינוחים

זוהי רק טעימה קטנה על קצה המזלג. בארץ קיימת תחרות משובחת וענפה, בוודאי שבתחום המשלוחים ובעיקרן משלוחי פיצה ומשלוחי פסטה, אך לצידן, עומדות בגאון גם מסעדות המתמחות במסורת האיטלקית ומציעות לכם חוויה איטלקית שלמה ומאוזנת, מלאה בכל טוב. אז אם התעורר בכם החשק לאופרת אוכל, הזמינו משלוח עכשיו מעשרות המסעדות שמגיעות אליכם הביתה או למשרד

שינוי גודל גופנים
ניגודיות