שווארמה – ההיסטוריה וההווה המפוארים של מנת הרחוב המשובחת של ישראל

שווארמה זה מושג מאד מוכר וידוע בכל לשון ופה ישראלים, גם הפונטי וגם הקולינרי, שכן כמה מאיתנו יכולים להגיד שהם לא אכלו שווארמה בחיים שלהם? אז ברור לכולנו מה זה שווארמה טובה ועסיסית, שמיצה מתנקז לנו על הידיים, ועל החולצה. אבל כמה אנחנו באמת מכירים את השווארמה. אז בשביל שתכירו יותר את מה שאתם מכניסים לגופכם, ריכזנו לכם מידע כל עולם השווארמה שאולי ירענן אתכם בפעם הבאה שתצעקו למוכר "שים טחינה, שים!"

אז מה זה בעצם שווארמה?

שווארמה היא מאכל בשרי מזרח-תיכוני שמקורו באימפריה העות'מנית, העשוי מנתחי בשר מסוגים שונים, כגון בשר כבש, הודו, עוף ובקר (בגרסה היוונית גם בשר חזיר).  נתחי הבשר המתובלים בקפידה, ננעצים בשכבות רבות על גבי שיפוד מתכת ארוך, כאשר בראש השיפוד נהוג להוסיף כמה נתחי שומן מן החי, כדי שבמהלך הצלייה יוסיפו טעם לבשר וימנעו ממנו מלהתייבש. השיפוד, שעליו נעוצות שכבות הבשר והשומן, נתלה בניצב בסמיכות למקור חום ומסובב לאיטו סביב צירו. שיטת צליה זו מבטיחה צליה איטית ואחידה של הבשר ומאפשרת לנתחי השומן שבראש השיפוד לזלוג במורד שכבות הבשר ולהעשיר את טעמן.

היסטוריה

מוצאה של השווארמה הוא מן המטבח הטורקי, שם היא נקראת "דונר" (Döner) וביוון "גירוס" (Γύρος), שני שמות אלה מעידים על סיבוב. גם השם שווארמה מקורו בשפה הטורקית, והוא הצורה הערבית של המילה צ'ווירמה (סיבוב או להסתובב).היום משתמשים במילה שווארמה בטורקיה עבור חיה שלמה משופדת מעל אש. ככה שאם אתם מחפשים שווארמה, כדאי שתהיו רעבים מאד J מקורות השווארמה הן בעיר בורסה, שם באזור המאה ה-19, תחת שלטון האימפריה העות'מנית, המציאו איסקנדר אפנדי וסבו את השיטה האנכית לצליית הבשר במקום זו המאוזנת וגם יצרו את המנגל האנכי המיוחד. מי שכיום נחשב להוגה (או לפחות מי שנזקף לזכותו), ממציא השווארמה העכשווית, הינו קאדיר נורמן, מהגר טורקי שהגיע לגרמניה בשנות ה-60, והיה בעל דוכן מזון מקומי בשוק של שטוטגרט. נורמן סבר שהלקוחות יעדיפו להזמין אוכל ולאכול תוך כדי תנועה, מאשר לשבת במסעדה, להזמין ולהמתין, ועל כן יצר את השווארמיה, אשר הנגישה את השווארמה ממנת צלחת מפוארת למנה שניתן להכניס לפיתה או לאפה ולקחת את כל העונג הזה בצורה ניידת. מאז, פרחו דוכני הדונר בכל גרמניה והתפשטו לאיטן לעולם. בשנת 2011 הוכר נורמן על ידי ארגון יצרני השווארמה בטורקיה כממציא הרשמי, אך לצערו לא זכה להניב רווחים מכך, שכן הוא לא רשם פטנט אף פעם ולאחר שנתיים, באוקטובר 2013, הלך לעולמו בגיל 80. אסקינדר שווארמה

היום

היום כבר לא קיימים אנשים במזרח התיכון ובאירופה שלא מכיר את המושג שווארמה או דונר, כי דוכני מזון אלו קיימים ברוב פינות הרחוב. הדונר הטורקי מוגש בדר"כ  בצלחת, אך כמובן שגם בפיתה, לחם סנדוויץ' עבה או לאפה דקה, בדר"כ עם ירקות ומטבלים מקומיים. למי שרוצה לטעום את השווארמה שהכי קרובה למקור, יצטרך לקפוץ לטורקיה לעיר בורסה ולאכול איסקנדר קבב, קבב המוגש על פיתה דקה, רוטב עגבניות ופלפלים וחמאה. זה לא כשר, כן? בישראל לעומת זאת, לקחו את השווארמה, כאשר לכל שווארמיה יש תערובת תבלינים סודית ליצירת הטעמים על השווארמה העסיסית שלה וכן צורת הכנה ייחודית שבו אנשי השווארמה משלבים את הבשרים כפי שהם חושבים ומאמינים שאתם תקבלו את מירב העסיסיות והטעם בביס. לצד המנה העיקרית, תמיד דואגים לפנק במגוון סלטים עשיר ומפנק כמו סלטי עגבניות, כרוב, חמוצים וחריפים כתוספות צד או כחלק מהמנה, עם רטבים ומתבלים מוכרים ומקומיים, כמו החומוס, הטחינה, העמבה והסחוג. רוב תוספות הצד והמטבלים הינם טריים, נחתכים, נקצצים, מתבשלים ומוצגים על ידי המסעדה באותו היום. הידעתם? בשביל להרכיב את השווארמה, מגיע מישהו בשעות המוקדמות של הבוקר, שתפקידו זה לחתוך את נתח הבשר ולהלבישם על השיפוד. גלגל שווארמה מלא ומוכן יכול לנוע בין 200-300 ק"ג. את ההנחה של הגלגל בתנור, מבצעים בעזרת מנוף מיוחד. אירוע מכונן בכל שווארמיה שמומלץ לחוות לפחות פעם אחת בחיים. אז נכון, שווארמה היא מלכת מאכלי הרחוב בישראל, לצד הפלאפל והסביח שמקומם הנכבד לא נופל מהשווארמה, ואולי שכל פעם שמדברים על שווארמה, עולות קונוטציות של זיעה, חום, מפיות והרבה טחינה על הסנטר, אבל לב ליבה הפועם היא למעשה מנה בשרית מושלמת ועסיסית שיכולה להחזיק את האדם הפשוט שבע לאורך זמן, מדושן עונג ושמחה, בציפייה לאכול כבר עוד מנה. בינינו, אוכל מלכלך זה האוכל שמחזיר אותנו לרגעי האושר שעל כיסא התינוק ומי לא רוצה לחזור פעם אחת בחייו להיות ילד ללא דאגות? אז תאכלו שווארמה חברים. וכן, יש גם גרסאות טבעוניות כמובן מסאיטן, כך שכולם יוכלו להנות. שווארמה יוני 71

היום, כששירותי המשלוחים רק משתכללים, ניתן להזמין ולקבל מנת שווארמה עד הבית או המשרד, חמה, מהבילה ולא פחות עסיסית מהרגע שנחתכה ונכנסה ללחם ליבכם. אז הזמינו משלוח שווארמה ממגוון המסעדות המציעות שירות זה ותראו איך אוכל רוחב לובש צורה ביתית ונעימה.

שיהיה בתיאבון

שינוי גודל גופנים
ניגודיות